Thursday, January 5, 2012

CiNtA

Ada pepatah mengatakan tiada kehidupan tanpa cinta....


Cinta itu universal...Cinta pada Allah, rasul, sesama manusia, haiwan, tumbuhan dan sebagainya. Ada cinta kerana adanya sayang.. Cinta kadang-kadang boleh bertukar menjadi benci, kerana cinta juga manusia boleh bermusuhan.


Cinta itu beza dengan suka...Cinta boleh jadi suka tp suka bukanlah cinta..kerana suka akan hilang dibawa masa namun cinta akan kekal bersama dengan masa.


Jika kita cari cinta manusia, kita akan hilang cinta Allah tapi klu kita cari cinta Allah, akan datang cinta manusia, jadi cinta Allah yang perlu dicari kerana cinta Allah adalah cinta hakiki..


Syarak tak menghalalkan cara,,, begitulah juga dengan cinta. Cinta itu suci, jaganlah kita kotorkan cinta kerana pentingkan diri sendiri. Untuk mendapatkan cinta, kita tak boleh melanggar syarak dan agama. Berusahalah untuk mendapatkan cinta dengan cara yang betul iaitu yakin, jujur, percaya dan ikhlas.


Jika cinta yang diinginkan itu memang milik kita, ia akan datang dengan sendirinya namun sekiranya ia bukan milik kita,,relakanlah cita itu pergi kerana cinta tak semestinaya memiliki...


p/s: Tak salah untuk bercinta tapi jagan tersalah memberi cinta..(n_n)v1 comment: